Artikel omkring unge og økonomi

At flytte hjemmefra

 

Økonomi, diverse opsparingsmuligheder og forsikringer, er bare nogen af de ting man skal være opmærksom på og sætte sig ind i, når man flytter hjemmefra for første gang. Det kan være tunge og til tider lidt uoverskuelige projekter, at kaste sig over, men ikke desto mindre er det yderste relevante projekter, når man flytter hjemme fra mor og fars trygge rammer.

Det kan, og er for de fleste unge mennesker, svært at finde hoved og hale i, hvor man skal starte og hvad man skal være opmærksom på, som nyopstarte økonom i sit eget liv.

Jeg har været udeboende i fem år og da jeg satte nøglerne i min første lejlighed for første gang, var der mange overraskelser inkluderet. Ikke kun at køleskabet ikke fylder sig selv op og vasketøjet ikke automatisk bliver rent, men i allerhøjeste grad også, at man skal til at tegne indboforsikring, lave opsparing til uforudsete udgifter, at tv ikke kun er tv pakken fra Stofa, men ligeledes er inkluderet af medielicens og at der kommer en elregning ind af døren hver tredje måned.

Mit ultimative bedste råd, som det allerførste når man flytter hjemmefra, er at få hjælp til at ligge et budget, med alle ens faste udgifter og de variable. Det betyder budgettet både skal indeholde poster som, husleje, el, forsikringer, skolebøger, sportsaktiviteter osv. Men det skal ligeledes indeholde alle de poster på ens budget, der kommer hver måned, men som kan variere, såsom; mad, tøj, tandlæge og gaver. Udnyt BedreBudgets mulighed for at stille spørgsmål til vores ekspertpanel, således du undgår alle disse overraskelser i din økonomi. Når du har lagt dit budget, er det næste trin at oprette en budgetkonto. På denne betales alle dine regninger – og gerne over betalingsservice. På den måde skaber du dit eget overblik og du slipper for at betale for, at regningen kommer i brevform til dig. På din budgetkonto overfører du et fast beløb hver måned, som kan betale alle dine regninger, der kommer over hele året. Så selvom du kun betaler el hver tredje måned, skal udgiften fordeles på alle årets 12 måneder.

Der er mange udgifter i forbindelse med at flytte hjemmefra og det kan være svært som nyudklækket økonom i sin egen økonomi, at få enderne til at nå sammen i starten. Men husk på at, optagelse af gæld er forbundet med udgifter. Ikke kun i forhold til afdrag, men ligeledes i forhold til renter. Så tænk dig godt om før du klikker ja-tak, til et af de hurtige lån, som oftest er forbundet med skyhøje renter. Undersøg dine muligheder for at låne, før du gør det. Det kan være afgørende (og ødelæggende) for din fremtidige økonomi, hvis du optager et lån med ufordelagtige renter. Hvis du er studerende så læs om SU-lån eller undersøg hvad din bank kan tilbyde dig.

Er du studerende, ligesom jeg selv er, er der andre ting man skal være opmærksom på. Modtager du SU ved siden af et fritidsarbejde, skal du undersøge hvor meget du må tjene. Hvis du tjener for meget kan det betyde, at du skal betale noget af din SU tilbage. Husk at SU med fordel kan placeres på dit hovedskattekort og din løn på dit bi-kort. Således du er sikker på ikke at få uberettiget fradrag og dermed betaler for lidt i skat. Det kan blive en dyr fornøjelse til marts, når skat kommer med årsopgørelser, hvis ikke du har haft styr på dette i løbet af året.

En anden meget vigtig ting er, at få tegnet de rette forsikringer. En indboforsikring er altafgørende. Således dine egen ting er forsikret og du ligeledes er forsikret, hvis du kommer til at ødelægge andres ting. Hver opmærksom på om din computer er en del af denne forsikring, hvis den går i stykker og ligeledes din cykel, hvis du skulle være så uheldig at ”låne” den ud til en fremmed. En anden god forsikring at tegne, er en ulykkesforsikring, så du er dækket hvis du skulle komme til skade. Læs dine forsikringspapirer godt igennem, før du tegner. Indhent flere tilbud og sammenligne dem. Den billigste forsikring, kan blive dyrest i sidste ende – på BedreBudget sidder der et ekspertpanel, klar til at hjælpe og svare på spørgsmål.

Så når indflytterfesten er slut, så brug en eftermiddag på at sætte dig ned og få lagt dit budget og find de rette forsikringer – og her er BedreBudget din nye bedste ven, vi sidder nemlig klar til at hjælpe med alt fra store spørgsmål, til de lidt mindre.

God fornøjelse.

Charlotte RosQvist